Koca Sinan Paşa Medresesi, Türbesi ve Sebili

Turşucuzade Konağı Taş Odası
Mart 11, 2020
Sultan Ahmet Medresesi
Mart 11, 2020

Rölöve, restitüsyon, restorasyon projelerinin ve raporlarının hazırlanması işi

YAPIYA AİT BİLGİLER:

 
Adres: İstanbul İli, Fatih İlçesi Molla Fenari Mahallesi, Yeniçeriler Caddesi 271 Ada, 1-82 Parsel Koca Sinan Paşa Medresesi, Türbesi ve Sebili Fatih-İstanbul
Tarih: 2010-2011
İlgili İdare: Fatih Belediye Başkanlığı
İşveren: Anfora Mimarlık Restorasyon Tasarım Danışmanlık ve İnşaat Ltd. Şti
Proje Koordinasyon: Renova Restorasyon-Bağış Kankotan
Proje Danışmanı: Prof. Dr. K. Kutgün Eyüpgiller
Proje Ekibi: Bağış Kankotan, Mimar, Pınar Ozan, Restoratör, Hüseyin Ali Akçay, Restoratör, Zeynep İnan, Mimar, Oya Okumuş, Mimar
Sinan Paşa Külliyesi, 1592-93 yıllarında, Yemen Fatihi Koca Sinan Paşa tarafından Mimar Sinan’ın da öğrencisi olan saray mimarı Davud Ağa’ya yaptırılmıştır. Külliye binaları, asimetrik planlı bir av-lu içinde muntazam olarak yer alan medrese, türbe ve sebilden oluşmaktadır. Medrese, parselin doğu tarafında bulunur. Sebil, köşede konumlandırılmıştır. Türbe ise, bu ikisinin arasında yola hâkim bir konumdadır. Tüm yapıları güney ve batı yönünden kesme taştan inşa edilmiş ve demir şebekeli parmaklıklı avlu duvarları çevrelemektedir.
Medrese binası Klasik Osmanlı Mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ve revaklı olan avlu üç yönden kare planlı 16 adet hücreyle çevrelenmiştir. Açık olan batı tarafındaki kenara ise yatık bir vaziyette dershane kütlesi yerleştirilmiştir. Hücrelerden avluya bakan taş söveli birer ahşap kapı ve pencere bulunur.
Hücreler yaklaşık olarak 3.70x3.70m boyutlarında ve kare planlıdır. Her hücrede ocak ve niş bulunur. Hücrelerin ve revakların üzeri kubbe ile örtülüdür. Bu kubbeler kesme küfeki taşından kemerler ve bunların bindiği klasik baklava dilimli, kare gövdeli mermer başlıkların bulunduğu mermer sütunlar tarafından taşınmaktadır.
Avlunun ortasında sekizgen planlı, piramidal çatılı bir şadırvan bulunur. Şadırvanın 8 mermer sütunu Klasik Osmanlı üslubunda baklavalı başlıklara sahiptir.
Türbe içten sekiz, dıştan onaltı köşelidir ve kesme küfeki taşından yapılmıştır. Klasik Osmanlı türbe mimarisinin en güzel örneklerden biridir. Yapının dışını, saçak kısmının altında her taraftan çeviren stalaktitli bir korniş süsler. Kornişin üstünde, palmetlerin yan yana gelmeleriyle oluşmuş bir friz bulunur. Pencere sövelerinde şirinçavuş tüfü ve küfeki taşı dekoratif olarak beraber kullanılmıştır.
Medresenin açık olan batı ucuna yatık vaziyette yerleştirilen dershane yaklaşık kare planlı olup kubbe ile örtülüdür. Kuzey yönünde kareye yakın formda bir eyvan bulunur. Dershanenin girişi revaklıdır. Bu revakın üzeri iki kubbe ve ortada tonozla örtülüdür. Klasik başlıklı mermer sütunlar küfeki taşı ve şirinçavuş tüfünün beraber kullanıldığı fistolu kemerleri taşımaktadır.
Yaklaşık olarak 61m uzunluğunda ve düz olan güney duvarı yüzeyinden sokağa doğru taşkın bir şekilde konumlandırılmış olan sebil, mermerden yapılmış olup sekizgen planlıdır. Yaklaşık olarak 0.50m yüksekliğinde mermer bir tezgâh üstünde 8 adet mermer sütun yükselir. Sütun başlıkları klasik stilde stalâktitlidir. Sebil sivri kemerli beş adet pencereye sahiptir. Mermer söveli, dikdörtgen pencerelerin üstü düz atkılıdır. Bunlar tunç lokma parmaklıklara sahiptir ve altta su vermeye yarayan 5 taş deliği bulunur. Sivri kemerlerin içi mermer şebekelidir. Geniş saçaklı çatısı piramidal ve kurşun ile örtülüdür.

Building surveyor, restitution, restoration, preparation of the projects and the reports

Address: İstanbul Province, Fatih District Molla Fenari Quarter, Yeniçeriler Street 271 City Block, 1-82 Parcel Koca Sinan Pasha Madrasah, Mausoleum and Public Fountain Fatih-İstanbul
Date: 2010-2011
Related Administration: Fatih Mayoralty
Employer: Anfora Architecture Restoration Design Consultancy and Construction co. ltd. 
Project Coordination: Renova Restoration – Bağış Kankotan
Project Consultant: Prof. Dr. K. Kutgün Eyüpgiller
Project Team: Bağış Kankotan (Architect), Pınar Ozan (Restorator), Hüseyin Ali Akçay (Restorator), Zeynep İnan (Architect), Oya Okumuş (Architect)                                                                                                  
Sinan Pasha Complex was commissioned by Koca Sinan Pasha to the palace’s architecture Davud Aga, who is also the student of Mimar Sinan. The complex structures, the madrasah, mausoleum and fountain, are studied with a yard of an asymmetrical plan. The madrasah is on the east side of the parcel. The fountain is situated on the corner. The mausoleum is in between the two, overlooking the street. All of the constructions are built with face stone. The iron fenced yard is framing the walls.
The madrasah is constructed in the classical style of Ottoman architecture. The yard has a rectangular plan with colonnades, framed from three sides by 16 square shaped cells. The classroom is situated on the open eastern side. In each cell, overlooking the yard, there is a wooden door and window with a stone frame.
The cells are approximately sized as 3.70x3.70 and are square shaped. In each cell there is an oven and a niche. The cells are covered with domes. These domes are carried by arches made up of cut limestones and classical marble headings.
In the middle of the yard, there is a octagonal planned water-tank with a pyramid roof. 8 marble pillars of the water-tank has chequered headings in the classical Ottoman style.
The mausoleum has 8 inner corner, 16 outer corners and made up of cut limestone. It is one of the finest examples of classical Ottoman mausoleum architecture. A stalactite cornice ornaments all over the construction from outside. Above the cornice, there is a frieze, formed by the combination of palmets. For the window jambs, variable stones are used as decorations.
The square planned classroom, covered with a dome, is located on the open west side of the madrasah. On the northern side, there is a terrace in a nearly square form. The entrance of the classroom is arcaded. This arcade is covered with two domes with a vault in the middle. Marble pillars hold scalloped arches in which limestone and ‘şirinçavuş’ tuff are used.
The fountain, approximately 61m of length, is situated through the plain southern wall towards the street, made up of marble, and has an octagonal plan. 8 pieces of marble pillars rise above a marble trestle, that has an approximate height of 0.50m. The pillar headings are classically stalactite. The fountain has five lancet windows. Marble jamb, rectangular windows have bronze fencing and has 5 eyeholes to let the water out. The inside of the lancet arches have marble grids. The roof with wide eaves is pyramidal and covered with lead.